Mitä kuvitus on?
Kuvitus on tekstiä, sisältöä tai muuta kontekstia visuaalisesti valaiseva, tukeva tai tulkitseva kuva. Kuvituskuvan päätehtävänä on herättää ihmisessä mielenkiintoa ja luoda oikeanlainen tunnelma kuvituksen aihetta kohtaan.
Kuvituskuva tiivistää, elävävöittää, koristaa, havainnollistaa, syventää ja selkeyttää tarinaa tai informaatiota. Kuvituskuva voi olla myös kertova kuva ilman tekstiä. Hyvin monesti kuvituksella ja visualisoinnilla viitataan monimutkaisten tai vaikeasti valokuvattavien kohteiden kuvantamiseen.
Tyylillisesti kuvituskuva voi olla miltei millainen vain – perinteinen tai digitaalinen piirros tai maalaus, taidegrafiikkaa, käyttögrafiikkaa, kollaasi, graafisesti muotoiltu teksti tai kaikkien näiden yhdistelmä. Kuvituksessa voisikin sanoa yhdistyvän graafinen suunnittelu ja taide.
Kuvituskuvasta voi olla myös aivan konkreettista apua asioiden selventämisessä. Jos asioita on vaikea kuvailla sanallisesti esimerkiksi teknisten laitteiden tai niiden toiminnan selventämisessä niin havainnekuvitus auttaa ja helpottaa asian ymmärtämistä todella paljon. Opetustarkoituksiin tehtävät havainnekuvat voivat olla hyvinkin yksityiskohtaisia ja selvittäviä.

Mitkä ovat kuvituskuvan vahvuudet?
Kuvituskuvalla on muutamia erityisiä vahvuuksia, joita esimerksi valokuvaamalla ei voida niin helposti saavuttaa. Kuvituskuvat kestävät aikaa monesti valokuvaa paremmin ja niillä on helpompi ja persoonallisempi tapa esittää haluttu viesti tai sanoma. Kuvituskuvalla voi viestiä myös sellaisia asioita, joita ei yksinkertaisesti voi valokuvata tai jos kuvaaminen muodostuisi aivan liian kalliiksi. Kuvituskuvilla voi myös tuoda helpommin esiin aineettomia asioita ja luoda oikeanlaisia tunnelmia.

Back to Top